torstai 23. maaliskuuta 2017

Työkkärin mainoskirje

Tänään sähköpostia katsellessani törmäsin työkkärin mainoskirjeeseen. Siinä mainostettiin jotain Junior Business Gate FEC-koulutusta, joka "tarjoaa näytön paikan korkeakoulutetuille nuorille". Kirjeen mukaan kuulemma 100 ihmistä olisi työllistynyt kyseisen koulutuksen kautta.




TE-toimiston mainoskirje















Itse ainaisena skeptikkona päätin ottaa selvää, mitä tämä koulutus on ja mitä se pitää sisällään.

Olet enintään n. 30-vuotias, sinulla on ammatti- tai tiedekorkeakoulututkinto (tradenomi, KTM, VTM, OTM, DI jne.) ja olet rekisteröitynyt työnhakijaksi TE-toimistoon. Tulet toimeen suomen lisäksi englannilla – muu kielitaito on eduksi. Työnhakutavoitteesi on joko yrityspuolella tai vaikkapa järjestö- tai liittosektorilla.
TalentGaten F.E.C-jakso sisältää noin 90 arkipäivää käytännön perehtymistä ja toimimista/työskentelyä sopivassa yrityksessä (TalentGaten asiakasverkostossa runsaasti yrityksiä pienistä suuriin tekemässä valintoja) sekä noin 30 päivää seminaarijaksoja & opintomatkan 
 Eli koulutusta onkin vain 30 päivää ja sen jälkeen pääsee työskentelemään yritykseen 90 päiväksi.  Kuulostaa houkuttelevalta. Kuinka suurta palkkaa työskentelystä yrityksessä maksetaan?


Koulutukseen osallistuminen tapahtuu työttömyysetuudellasi. Tarkista etuutesi taso työhallinnosta (TE-toimisto) tai edun maksajalta (kassa jonka jäsen mahdollisesti olet).
 Hyvänen aika! Tuohan tarkoittaa, että mitään palkkaa ei makseta, vaan osallistujat joutuvat tekemään töitä pelkällä työmarkkinatuella! Eihän tuo koulutus vapauta ketään työttömyydestä, vaan työttömyys jatkuu koko sen 120 työttömyyspäivän (noin puoli vuotta) ajan.

Tämä tarjous on varmasti houkuttelevaa yrityksille, jotka saavat käyttöönsä korkeakoulutettua työvoimaa ilmaiseksi. Tai ei aivan ilmaiseksi, koska koulutusfirman on saatava osuutensa:

Yritykset osallistuvat F.E.C-koulutuksen toteutuksen kustannuksiin. Yrityksen maksuosuus kokonaisuudesta on 7.800 € (+alv.) per valittu henkilö sisältäen 6 kuukauden kestoisen (120 arkipäivää) koulutussopimusjakson.
 Eli koulutusfirma laskuttaa työnantajalta 9700 euroa vastineeksi ilmaistyöntekijästä 90 päivälle (n. neljä ja puoli kuukautta). Tuo tekee päälle 2100 euroa kuussa, joista työntekijä ei saa penniäkään vaan kaikki menee koulutusfirmalle. Työntekijä joutuu nostamaan edelleenkin työmarkkinatukea ja muuta sosiaaliturvaa, vaikka käykin töissä!


Minua itseä kiinnostaa työnteossa lähinnä se, että pääsisin pois sosiaaliturvalta ja saisin vaivastani kohtuullista palkkaa. Sosiaaliturvan nostaminen palkattoman raadannan rahoittamiseksi ei kiinnosta minua pätkääkään.

Ei kiitos, pitäkää tunkkinne!



2 kommenttia:

Tuhannen työhakemuksen mies kirjoitti...

Itse innostuin vastaavanlaisesta rekrykoulutuksesta, jossa olisi ollut mahdollista päästä kirjoittamaan artikkeleita autoista ja valvoa keskustelufoorumia. Juju oli siinäkin sama, 17 lähiopetuspäivää ja 103 ilmaistyöpäivää...Saivat pitää tunkkinsa, sillä jo kahdesti olen 4kk jakson työskennellyt ilmaiseksi ja palkaksi sain sitä mediassa paljon rummutettua työkokemusta. Paitsi etten saanut, sillä työhaastatteluissa on useasti mainittu, ettei tuota harjoittelua voida luokitella työkokemukseksi, joten se tulisi poistaa CV:stäni...

Työpaikallinen kirjoitti...

Mielestäni nuo FEC-(etten sanoisi FAKE-)koulutukset kannattaa kiertää mahdollisimman kaukaa.

Työttömyys päättyy

Pääsen rastittamaan kyseisen kohdan Kelan työttömyysajan ilmoitukseen. Sitkeän hakemisen jälkeen onnistuin viimeinkin saamaan työpaikan ja...