tiistai 18. huhtikuuta 2017

Korkeakoulutettujen työttömyydestä

Kuulen aina välillä väitteitä, että korkeakoulutetuilla olisi täystyöllisyys. Kun kysyn väitteen esittäjiltä lähdettä, he antavat linkin korkeakoulujen tekemiin sijoittumisselvityksiin/uraseurantoihin. Niissä todellakin väitetään, että korkeakoulutettujen työttömyys olisi 2-3%, mikä vastaa heidän mielestään täystyöllisyyttä. Silti työn löytäminen on korkeakoulutettunakin vaikeaa ja paikkoihin on runsaasti hakijoita. Miten tämä käy yhteen edellämainitun väitteen kanssa?

Sanoisin omien kokemusteni perusteella, että korkeakoulutetuilla ei missään tapauksessa ole täystyöllisyyttä. Mutta omat kokemukset eivät kelpaa todisteeksi. Pitää löytää dataa korkeakoulutettujen työttömyydestä. Akava pitää onneksi tilastoja korkeakoulutettujen työttömyydestä. Akavan mukaan työttömiä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita olisi 2017 helmikuussa 20 tuhatta työttömyysasteen ollessa 6,7%. Luotan Akavan lukuihin, sillä ne on saatu työ-ja elinkeinoministeriöstä. Sijoittumis- ja uraselvitykset perustuvat kyselyihin, joissa vastausprosentit huitelevat 40-60% välillä.

Oikeasti korkeakoulutettujen työttömyys on edellämainittuakin korkeampi, koska Akavan lukuihin ei olla laskettu kokoaikaisesti lomautettuja, palkkatukityöllistettyjä, omaehtoisesti opiskelevia*, kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa ja työvoimakoulutuksessa olevia. Minulla ei ole itsellä mitään tietoa, kuinka moni korkeakoulutettu on näissä toimenpiteissä, mutta kaikkien työttömien osalta kyseisissä toimenpiteissä olevien laskeminen mukaan työttömiin nostaa työttömien määrän 1.5-kertaiseksi. Jos oletamme, että sama pätee myös korkeakoulutettuihin, niin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyysaste nousee 9.7%:iin.

Korkeakoulutettujen työttömyysluvuissa ei olla huomioitu myöskään koulutusta vastaamatonta työtä oman alansa työn puutteen vuoksi tekeviä tai osa-aikaista työtä (kokoaikaisen puutteessa) tekeviä. Jos edellämainitut kategoriat laskettaisiin työttömien kanssa työttömyys- ja alityöllisyysasteeksi, niin kyseinen luku olisi kaksinumeroinen.

Sellaista on yliopistojen väittämä täystyöllisyys.

Lähteet:
1. Vaasan Yliopiston 2013 sijoittumisseurannan mukaan sieltä valmistuneilla on 3.1% työttömyysaste vuoden päästä valmistumisesta (vastausprosentti 55,4%).

2. Antero Puhakka & Visa Tuominen (toim.) (2011): Kunhan kuluu viisi vuotta - ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työurat. (pdf) väittää, että korkeakoulutettujen työttömyysaste olisi 2% viiden vuoden jälkeen valmistumisesta ja että työttömyyttä esiintyisi enemmässä määrin vain vastavalmistuneilla (vastausprosentti 56%).

3. Helsingin Yliopiston 2014 sijoittumisseurannan mukaan sieltä valmistuneilla on 3% työttömyysaste viiden vuoden päästä valmistumisesta (vastausprosentti 45%).

4. Akavan työttömyystilastot

5. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus 

* Sijoittumisseurannoissa mainitaan opiskelemassa olevien määrä (1-4%). Sitä, kuinka moni heistä on jatko-opiskelija ja kuinka moni on työn puutteessa omaehtoisesti opiskeleva, ei mainita.

Ei kommentteja:

Työttömyys päättyy

Pääsen rastittamaan kyseisen kohdan Kelan työttömyysajan ilmoitukseen. Sitkeän hakemisen jälkeen onnistuin viimeinkin saamaan työpaikan ja...